Cautam alternative bio, ecologice, organice

Photobucket

vineri, 2 octombrie 2009

Glosarul de termeni pentru purtatul copiilor ( Babywearing)


Asiatic style - Stiul asiatic de port – bebe:

Cel mai simplu port-bebe care distribuie greutatea copilului pe amandoi umeri este in esenta un patrat de material de stofa, cu bretele la fiecare colt. Doua bretele se leaga in jurul taliei. Celelalte doua se trec peste umerii purtatorului( ele pot traversa sau nu peste), apoi atasate la port-bebe sau intre ele . In chineza MeiTai este un exemplu. Toate port-bebeurile asiatice sunt moi si nestructurate.

Backpack - vezi si rucsacul cadru ( *cu cadru de metal)

Back carry - Purtatul in spate
Orice fel de purtare a bebelusului pe spate, aproape intotdeauna cu fata spre spatele purtatorului.

Budha Carry - Stilul Buddha

Metoda de purtat in care bebelusul sta cu genunchii sus si picioarele incrucisate sau adunate dedesubt, bebelusul sta in partea din fata a purtatorului privind spre inainte, aceasta pozitie fiind cunoscuta si sub numele de pozitia Cangur

Carry (or hold) - Purtat ( sau sustinut)
Ca si in substantivul “a purta”, ‘purtat pe sold”, etc, se refera la pozitia in care copilul este purtat pe corpul purtatorului. De ex. “purtat pe spate”, cand copilul este purtat pe spatele purtatorului.

Cradle hold - Pozitia “leagan”
O pozitie in care bebelusul este intins in partea din fata corpului ca si cum ar fi leganat. Daca se foloseste un port bebe pe un singur umar ca si slingul, capul bebelusului este spre inele. Potrivit pentru nou-nascuti si bebelusii mici.

Dickey (dicky, dickie)
Un pieptar care acopera bebelusul in zone cu climat rece, poate avea un croi de tip polo si /sau o gluga atasata. Patura acopera atat bebelusul cat si adultul, avand gauri pentru cap pentru fiecare (posibil cu gluga si/sau croi ca si la tricourile polo pe gat) trecand peste umerii atat ai bebelususlui cat si purtatorului. De obicei imbracat cu/ sub o haina care inveleste bebelusul si purtatorul. Numit “pieptar, este ca si o fata falsa a unei camasi.


Elimination Communication - Comunicare prin eliminare
Un sistem unde cel care poarta invata semnalele bebelusului (limbajul trupului) de eliminare ( urina si fecalele). Scopul este de a reduce la minim utilizarea de scutece.


Frame backpack( rucsac cadru)
Un rucsac similar ca design cu un rucsac de drumetii dar, de obicei, cu un cadru metalic si special proiectat pentru a cara un copil. In general folosit pentru copii mici si prescolari.

Front carrier /front pack - Purtatul in fata
Un port – bebe moale, special creat pentru a fi folosit de port - bebe in fata. Potrivit pentru bebelusi de indata ce pot sta in fund nesustinuti, sau pentru copiii cu varsta pana la 3 ani De obicei bebelusii stau cu fata catre purtator, dar unele sunt create in asa fel incat bebelusul sa fiu pozitionat cu fata spre inainte.

Hip carrier - Port bebe pentru sold
O singura fasie special creata pentru purtarea pe sold, desi unele pot fi utilizate ca port – bebe pentru fata sau legat in spate.

Hip carry – Purtarea pe sold
Un termen general pentru orice purtare in care bebelusul se poarta pe sold, fie usor in fata, intr-o parte, sau usor mai in spate. Picioarele bebelusului de obicei atarna, unul in fata iar celalalt in spatele purtatorului cu talpile paralele cu podeaua. Potrivit pentru bebelusi de indata ce poate sta nesprijinit in fund si o pozitie potrivita pentru copiii mai mici, cu varsta pana la 3 ani.

Kangaroo carry - Pozitia cangur
De obicei este descrisa purtarea in partea din fata adultului , cu fata bebelusului spre inainte si picioarele in interiorul purtatorului ( citeste pozitia Buddha )

Mei tai
mei tai

Mei Tai vine din china si inseamna a purta frumosul. E folosit acolo de sute de ani si e in principiu o bucata dreptunghiulara de material cu bretele pe umar si solduri. In versiunea vestica imbunatatita, mei taiul e un hibrid intre wrap si marsupiu. Mei Tai-ul e mult mai usor de folosit decat un wrap si ofera multe din calitatile sale. In fond, singurul lucru pe care il necesita legarea unui mei tai sunt 2 noduri. Cu un mei tai puteti purta in fata si in spate, e conceput ca un ajutor de purtat pe termen lung pentru bebelusi si copii mai mari (de la 5 luni). Un avantaj net este dimensiunea si greutatea redusa a mei taiului, de aceea poate fi usor stocat la drum.

Nursing hold - Pozitia pentru alaptare
Bebelusul este carat intins in partea din fata a corpului persoanei purtatoare, intr-o pozitie favorabila alaptarii.. Este diferita fata de pozitia “ cradle=leagan” deoarece capul bebelusului este la capatul opus inelelor , picioarele bebelusului putand iesi afara la celalalt capat. Potrivit pentru nou-nascuti sau copii mici tineri?.


Padded sling – Leagan( sling) captusit
De obicei o bucata de material textile croita asemanator cu pastaia de mazare, mai ingusta decat un sling captusit. Capatul dinspre umar are inele iar la capatul opus este ‘coada’. Pentru a fi considerat un sling captusit, umarul sau marginile materialulului textil sunt matlasate. Matlasarea variaza ca forma de la usor spre puternic captusit. De obicei leaganele captusite se pot gasi in diferite marimi.

Podegi (podeagi)
Photobucket
Un traditional port – bebe corean in stilul unui purtator pe corp. Este ca o patura cu bretele lungi, care se leaga in jurul taliei/soldurilor persoanei purtatoare . Copilul sta in spate cu fata spre tine.

Poppable/poppability - Purtabilitatea
Este calitatea unui port bebe de a facilita introducerea si scoaterea copilului, fiind totodata usor si practic de purtat fara copil.Este o calitate utila (folositoare) pentru copiii carora le place sa fie purtati in brate sau lasati liberi frecvent (in interiorul si in afara purtatorului), necesitand ca persoana purtatoare sa pastreze port bebe-ul (purtatorul) pe corp in acest rastimp.

Pouch (Slingul fix)
pouch

Este o bucata de material,care se poarta pe un umar si in jurul soldului opus umarului.


Rebozo
Photobucket

Este un purtator tesut manual, traditional din Mexic, utilizat, pe langa purtarea copiilor, si sub forma de esarfa care ajuta in sarcina si nastere sau in multe alte scopuri.Este similar cu un sling cu exceptia ca nu are inele dar se imbina intr-un nod patratos.Poate fi utilizat la fel ca un sling.

Shoulder Carry/ Burp Position Purtare pe umar/Pozitia de scos aerul
Pozitia se aplica in cazul in care copilul este tinut sus, pe umarul purtatorului.Se poat erealiza cu ajutorul unui rebozo, a unui wrap sau cu doua slingu-ri necaptusite.

Sideways kangaroo carry - Pozitia cangur pe laterale
O pozitie in cazul in care copilul sta pe laterala purtatorului, de obicei cu genunchii in sus si picioarele pe interior legs poking out the opposite end (?) .Se poate realiza cu ajutorul unui sling, rebozo, wrap sau pouch.

Ring Sling – Slingul cu inel
ring sling

Inele folosite pentru ajustarea marimii sau potrivirea unui leagan( sling). Poate fi din fabricat din metal, plastic sau lemn. Metalul si plasticul sunt cele mai rezistente si des intalnite. Marimea variaza in functie de tipul si tesatura materialului folosite – mici indeajuns sa ofere tractiune si largi indeajuns ca slingul sa poata fi ajustat usor. La unele slinguri, inelele sunt inlocuite cu cleme.

Tummy to tummy - Pozitia ghemuita (burtica- pe-burtica)
O pozitie in care copilul este cu spatele la partea dorsala a port-bebelului, cu capul la inaltimea pieptului/gatului purtatorului.Picioarele pot fi in afara sau inauntrul purtatorului.Aceasta pozitie poate fi folosita in alaptare.Potrivita pentru nou-nascuti si bebelusi (cu picioarele inauntrul purtatorului) sau pentru copii (cu picioarele in afara purtatorului).

Unpadded sling –Sling nevatelinat/necaptusit
De obicei o bucata dreptunghiulara de material de circa 2 metri lungime si 70 pana la 110 cm latime cusute sau unite in doua inele la unul din capete de obicei are o coada. Uneori oferita la dirferite marimi, de cele mai multe ori insa in marime universala. Vezi si termenul sling

Unstructured soft carrier – Sling moale si neimpartit
Descrie un subdomeniu de carrier moi care nu isi pastreaza forma atunci cand nu sunt purtate Mei Tai ul traditional chinezesc e un exemplu de un asemnea carrier. Se mai numesc si carrier in stil asiatic sau ABC (asian baby carrier)

Wraparound carrier – Esarfa de impaturit (WRAP)
wrap

O bucata de material de 3 pana la 5,5 m lungime si 45-90 cm lat care sa infasoara de multe ori in jurul corpului purtatorului (de obicei peste ambii umeri) creand astfel un buzunar/marsupiu pentru bebelus in care acesta e pozitionat. Pentru unele esarfe /wrapuri /carrier de infasurat materialul se indoaie pe lungime inainte de a fi legat. Se poate folosi pentru aceleasi tehnici de infasurat atat ca la sling cat si ca la sumo. Sunt multe modalitati de legat pentur a obtine una individuala cu acest wrap.

Sursa:www.thebabywearer.com
Traducere: mai multi parinti sau chiar viitori...

6 comentarii:

Mama lui Marte si Venus on 3 octombrie 2009 la 12:16 spunea...

Super articol! Cine nu le incearca nu stie ce pierde.

brishtara on 4 octombrie 2009 la 21:46 spunea...

Da, inca tanjesc dupa ompoza cu tine si Balaurul Roz in sling :x :">

réka on 6 octombrie 2009 la 16:33 spunea...

Bun articol, Brish. La sursa nu ai vrut cumva sa scrii www.thebabywearer.com ? :)

brishtara on 6 octombrie 2009 la 19:07 spunea...

:D Ba daaa :D Multumesc!
Asta e o dovada ca a fost citit articolul din cap in coada :D Multumesc Reka >:<

Anonim spunea...

Elimination communication: scopul nu este minimizarea folosirii scutecelor, ci crearea unei legaturi intime intre mama si copil, o atmosfera in care mama (de multe ori instinctual) isi da seama ca "copilul trebuie sa mearga la toaleta" si are grija ca nevoile copilului (de ex. cea de curatenie) sa fie satisfacute. Minimizarea folosirii scutecelor este un rezultat, dar nu scopul tehnicii.

brishtara on 21 noiembrie 2009 la 00:39 spunea...

Anonim, ma bucur ca ai facut o completare a definitiei aici. Am citit destul de mult despre EC si iti dau dreptate, presupune mult mai mult din partea familiei, nu neaparat numai a mamei.

Insa, s-a facut o traducere de pe thebabywearer. Multumim de completare.

Trimiteți un comentariu

Au purtat vorba aici:

 
Create your own banner at mybannermaker.com!
Jovis – homemade beauty Create your own banner at mybannermaker.com!
ActivitatiCopii.ro

"Doar in brate!" Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino