Cautam alternative bio, ecologice, organice

Photobucket

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Arsurile - primul ajutor


Unele dintre cele mai dureroase accidente casnice sunt reprezentate de arsuri mai mult sau mai putin grave. Este important sa stim ce trebuie si, mai ales, ce NU trebuie facut in asfel de cazuri. Cei mai multi gresesc din primele secunde: aplica pe arsura: albus de ou, miere, ulei sau isi arunca imediat mana sub apa rece.


Arsura este o leziune provocata de actiunea caldurii asupra tesuturilor; o temperatura care depaseste 46 grade celsius este nociva pentru tesuturi. 
Arsurile pot fi de diferite tipuri:
- arsuri termice: provocate de caldura sub forma de corpuri solide supraincalzite (fierul de calcat), lichide sau vapori fierbinti, flacari
- arsuri chimice: provocate de acizi sau baze
- arsuri electrice: prin electrocutare
- arsuri prin radiatii: radiatii solare, UV
Pacientul cu arsura trebuie tratat ca un politraumatizat, deoarece o arsura majora nu cauzeaza numai leziuni ale pielii ci se poate insoti si de disfunctii grave organice.



 In functie de profunzimea leziunilor provocate, sunt 4 grade de arsuri:
- gradul I: cand este afectat doar stratul superficial al tegumentului (epidermul); pielea este rosie, inflamata si dureroasa; exemplu de arsura de gradul I este eritemul solar
- gradul II: cand este afectat si dermul (stratul mijlociu al pielii); pielea este rosie, inflamata, foarte dureroasa si acoperita de flictene cu continut clar (basicute cu lichid galbui); exemplu de arsura de gradul II sunt arsurile provocate de lichidele fierbinti sau metale supraincalzite
- gradul III: pielea alba cu flictenele au continut sangvinolent si durerea este mai putin intensa, datorita distrugerii terminatiilor nervoase
- gradul IV: cand sunt distruse toate straturile pielii, aparand necroza, cruste negre, tesuturile fiind complet carbonizate, 
 depinde de suprafata pielii arse si gradul arsurii, de varsta, de starea generala a organismului, de infectii, de aparitia complicatiilor hepato-renale si, in foarte mare masura, de primul tratament aplicat. 



Puteti gasi informatii utile si detaliate pentru fiecare fel de arsura si modul in care trebuie actionat AICI
Primul ajutor consta din indepartarea hainelor care ard, ungand toata pielea arsa cu miere de albine.
Sursa: www.naturaplant.ro 
Cum spuneam , un sfat prost gasit tot pe net.
Mierea poate fi periculoasa. Conditiile in care se conserva nu sunt tocmai sterile iar riscul cel mai mare de infectie este intalnit tocmai in arsuri.

Pentru ca salvatorul sa nu devina el insusi o victima, prima data se intrerupe curentul/gazul sau sursa care a provocat accidentul iar pasul 2 este sa fie indepartata victima din mediu. Daca hainele victimei au luat foc , victima trebuie oprita din alergat( desi aceasta este prima reactie) se culca la pamant si se acopera cu o patura.

In cazul accidentelor casnice( gradul I sau II), la indemana trebuie sa avem alcool sanitar. Cum spirt? DA! Spirt!

Alcoolul sanitar 
-v-a racori rana
- dezinfecteaza ( foarte important)
- degreseaza daca este cazul unei arsuri cu ulei incins
- opreste producerea flictenelor ( basicilor)
- cicatrizeaza fara a lasa urme daca se aplica imediat.

Eu am bagat intr-o sticla cu pulverizator si a devenit si mai practic. Se aplica si mai usor in felul asta.

Chiar ieri s-a oparit o vecina: pe fata si antebrate cu apa clocotita. Venise la mine si se unsese cu ulei de floarea-soarelui. Imediat am aplicat alcool sanitar, cu un pansament steril am sters uleiul . Se minuna cum o racoreste. Acum e mult mai bine si isi hidrataeaza in permanenta pielea cu un unguent de galbenele.

Articolul il puteti gasi si pe www.super-parinti.forumcreativ.ro

8 comentarii:

iron on 18 octombrie 2009 la 21:26 spunea...

de mare ajutor sfaturile pt arsuri, io in atelier la forja o patesc destul de des, merci

brishtara on 19 octombrie 2009 la 09:35 spunea...

@iron sa identifici insa corect tipul arsurii :)
Si neaparat sa porti haine usor de dezbracat si textura lor sa contina cat mai putin poliester.

Te-ai gandit si la bijuterii din Fe? :) Cupru de exemplu?

camelcutza on 19 octombrie 2009 la 11:43 spunea...

buna,mailul/idul de messenger este camelcutza_sadicutza@yahoo.com

diana on 7 noiembrie 2009 la 02:37 spunea...

Lore, de unde ai luat informaţia cu spirtul? Sunt tare curioasă pentru că ieri am fost la un curs de prim ajutor şi dr care l-a prezentat a spus foarte clar ca NU se pune spirt pe arsură. A şi detaliat de ce însă acum pic de somn, dacă vrei mai detaliez. Dar chiar sunt foarte curioasă de ce şi unde ai găsit informaţia asta.

brishtara on 7 noiembrie 2009 la 08:51 spunea...

Diana, cateodata din practica poti invata foarte multe. Cand eram in urgente si veneau oameni cu arsuri superficiale pe care aplicau albus de ou, ulei, sau miere trebuia sa ii puna sub jet de apa( sa vezi acolo urlaturi) si sa ii curete in prelabil de acel strat gros pentru a putea dezinfecta si pansa mai apoi. Am intrebat medicii de pe UPU ce poate aplica fiecare acasa daca e vorba de un accident si ranile sunt superficiale( arsura de gr I, maxim II ) si mi-au spus care este solutia cea mai la indemana, alcoolul sanitrar.

In momentul in care ajungeau in urgenta nimeni nu le punea spirt, dar acasa cand nu ai pe ce pune mana , mai ales daca e o arsura cu ulei incins trebuie degresat cu ceva.

Suna intr-adevar ciudat, dar daca nu il testam pe propria piele nu indrazneam sa il recomand. Sincer Oximed-ul nici de departe nu are acelasi efecte care le-am mentionat mai sus. Eu de cand folosesc nu am mai facut flictene, nu m-a mai usturat cu zilele.

diana on 8 noiembrie 2009 la 17:25 spunea...

Uite, ce ne-a explicat nouă şi mi s-a părut de super bun-simţ. Cel mai important este (vb de arsuri minore, da?) să opreşti arderea! pentru că, chiar dacă ai îndepărtat obiectul fierbinte, ţesuturile sunt încă fierbinţi şi ..ard! Cel mai uşor faci asta sub jet de apă (normală spre rece, nu gheaţă, nu vrei să supui corpul unui alt şoc), 5-10 minute.

Spirtul arde. Mai ales cel peste 40%. Dacă ai înghiţit spirt nu te apuci să provoci vărsături, tocmai pentru că nu vrei să arzi esofagul de două ori.

În aceste condiţii nici nu te apuci să dai cu ceva ce arde pe un loc deja ars, respectiv arsura cauzată prin altceva decât ingerare.

Mi se pare, sincer, destul de gravă chestia asta cu spirtul peste rană, insă, na, până la urmă, fiecare face ce consideră că e mai bine şi alege argumentele care i se par potrivite.
:)

brishtara on 14 noiembrie 2009 la 17:55 spunea...

Te invit sa iti pui mana sub jet de apa. Te vei alege cu o minunatie de flictena de toata frumusetea. Si nu vreau sa imi aimginez cum v-a arata plaga dupa ce aceasta se sparge si se desprinde. Caci presupun ca apoi nu ai curajul sa o spargi de buna voie, sa o indepartezi in conditii de igiena maxima si sa o pansezi.

Daca tot e de racit arsura e de preferat sa se foloseasca o punga care a fost tinuta in congelator cu 3/4 apa si 1/4 alcool pentru a nu ingheta de tot si se aplica pe arsura.

Sunt convinsa ca acel curs iti este de mare ajutor, sper insa sa nu te arzi prea curand.

Anonim spunea...

CORECT: ALCOOL ETILIC direct pe arsura, in primele secunde!!!

Trimiteți un comentariu

Au purtat vorba aici:

 
Create your own banner at mybannermaker.com!
Jovis – homemade beauty Create your own banner at mybannermaker.com!
ActivitatiCopii.ro

"Doar in brate!" Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino