Cei care sustin cosleepingul cred , iar unele studii le sustin credinta, ca acesta:
- Incurajeaza alaptarea prin facilitarea ei pe timpul nopti
- Ajuta copiii sa adoarma mult mai usor, in special in timpul primelor luni de viata si a trezirilor din timpul noptii
- Ajuta copiii sa doarma mai mult pe timpul noptii pentru ca ei se trezesc mai frecvent, avand perioade de hranire mai scurte
- Ajuta parintii, care sunt despartiti de copiii lor in timpul zilei, sa isi recapete apropierea fata de copil, apropiere pe care ei simt ca le-a lipsit
ESTE COSLEEPINGUL SIGUR?
In ciuda posibilelor pro-uri, Comisia pentru Protectia Consumatorului din SUA(CSPC) ii atentioneaza pe parinti sa nu isi puna copiii sa doarma in paturile lor, spunand ca acest lucru supune copiii riscului de sufocare si strangulare. Academia Americana de Pediatrie (AAP) aproba si ea acest lucru. Cosleepingul este foarte raspandit in multe tari , mai ales in cele din Est. Oricum diferentele intre saltele, asternuturi si alte practici culturale au un cuvant de spus pentru ca riscul sufocarii si al strangularii e mai scazut decat in SUA.
Potrivit CPSC din ianuarie 1990 pana in decembrie 1997 s-au constatat 515 decese in randul copiilor sub 2 ani, decese care au fost puse pe seama dormitului in patul parintilor. In jur de 121 de decese s-au datorat parintilor, ingrijitorilor sau fratilor care s-au rostogolit peste copii in timpul somnului.In mai mult de 75% din cazuri au fost implicati sugari mai mici de trei luni.
Avocatii cosleepingului declara ca nu este chiar atat de periculos si ca CPSC a dus lucrurile mult prea departe atunci cand a recomandat parintilor sa nu doarma niciodata cu copiii mai mici de 2 ani. Potrivit celor care sustin cosleepingul parintii nu se vor rostogoli peste copii pentru ca sunt constienti de prezenta lor, chiar si in timpul somnului.
Cei care nu ar trebui sa doarma cu un sugar ii includ
- pe alti copii pentru ca s-ar putea sa nu fie constienti de prezenta celuilalt copil
- pe parintii aflati sub influenta alcoolului sau a drogurilor pentru ca acest lucru ar putea duce la scaderea capacitatii de a constientiza prezenta copilului
- pe parintii care sunt fumatori pentru ca riscul Sindromului Mortii Subite (SMS) e mai ridicat.
Puteti citi articolul integral AICI
7 comentarii:
la prima vedere, de fraieri sau din lene, neputinta de a se impune in fata copilului.
dar ce bine e sa-i simti respiratia, sa te te poti alerta la orice tresarire, febra, nasuc infundat...,
si sa te destepti, dimineata in mangaieri de manute fermecate, ghionturi dragi sau un zambet-balsam pentru suflet!
Lore, nu mi-as putea imagina sa fie altfel. Eu imi spun ca asta e "reteta" petnru care sunt rasplatita cu fete care au dormit toata noaptea de cand s-au nascut.
C. e acum in patul ei, lipit de al nostru. Noaptea se dragaleste insa langa noi, e asa de faaaaaaain ;O)
Parerea mea o stii deja. :)
Noi de cand am luat bebelina in pat dormit asa de bine, noi, dar mai ales ea. Eu chiar nu inteleg de ce unii parinti ar dori sa doarma separat de copii.
Asa e Adelle, stiu parerea ta. Inafara de articolul tau si unul tradus pentru forumul AP.ro nu am gasit nimic in romaneste. Doar engleza. D inteles am inteles ceva insa nu e acelasi lucru.
Am continuat discutia si pe forum. O prietena crede ca ei ar putea fi deranjati de se trezesc noaptea, mai des decat cei care dorm in patutul lor.
Ce le-ai raspunde?
Pe tine te deranjeaza sa dormi cu sotul tau? Te trezesti noapte din cauza asta?
Eu daca dorm singura dorm prost, daca dorm cu cineva e mult, mult mai bine.
Bebelusii care dorm singur se trezesc noaptea, plang, se agita, nu reusesc sa mai adoarma, pierde minute chiar ore pretioase de somn. Ra de cand doarme in pat cu noi nu s-a mai trezit noaptea, uneori verifica daca sunt langa ea si adoarme instant la loc, sau bea laptic semi-adormita.
Eu zic ca doarme mai bine acum. :)
Eu stiu una si buna:daca n-as fi dormit in pat cu copiii si acum,n-as fi simtit-o pe Maria cind a avut acea criza de Pseudokrupp(m-a lamurit Adelia ce inseamna) si n-as fi actionat la timp.S-ar fi sufocat copila in somn in timp ce eu dormeam dincolo.Pina mai cresc copiii e cea mai sigura si placuta solutie.
Şi noi dormim cu copila şi niciodată nu a fost în pericol; eu ii conştientizez mişcările în somn iar tatăl ei s-a obişnuit foarte repede sa ţină cont de prezenta ei intre noi şi ne place muuult! Ne acoperim cu paturi diferite de când avea Anda vreun an pentru ca altfel unul din adulţi rămânea descoperit din motiv de bebelina care ocupa mai mult volum :D
Dar da, sunt părinti care susţin ca pe copilul lor îl deranjează când doarme cu ei. Explicaţia cred că sta în faptul ca îşi dau seama de agitaţia micuţului pe timpul nopţii şi o percep ca pe cea nefiresc. Aceleaşi persoane mai translatează copiii în dormitorul conjugal în caz de boiala. Copilul se obişnuieşte acolo şi, tocmai când lucrurile se aranjează, mama începe operaţiunea pătuţul iar dacă o întrebi zice iar senină că puiul ei aşa e obişnuit dar o sa plângă 5 minute şi-şi aduce aminte ce bine era "la el". Sau apelează la tot felul de stratageme cum ar fi: în prima seara stai lângă pătuţ cu mîna pe copil, în a doua seara stai dar nu pui mâna pe el... Prea stresant.
Trimiteți un comentariu
Au purtat vorba aici: