Recoltarea
Respectati intru totul perioadele optime pentru fiecare specie, numai atunci se gaseste in plante continutul maxim de substante active care le dau valoara medicinala. Culegerea se face numai pe vreme uscata.
Proverbul „Cine se scoala de dimineata departe ajunge”,nu este potrivit si pentru recoltarea platelor mediciale, caci culese prea devreme pe roua, produsele se strica.
Pungile sau sacii din material plastic sunt dusmanii produselor medicinale si nu numai ai acestora. Prin transpiratia produsului recoltat , acesta se innegreste si se incinge imediat, de aceea folositi numai cosulete, traistute sau saci din material textil.
Cateva din principalele metode de recoltare:
- pentru flori: ciupirea(adica prinderea fiecarei flori in parte) sau taierea intregii inflorescente (de ex.: coada soricelului, salcamul, socul)
- pentru frunze – strujirea (adica trecerea rapida a mainii de-a lungul ramurii care este tinuta intre degetul mare si celelalte degete)
- pentru ierburi(planta intreaga) – taierea partii cu frunze a tulpinii sau a ramurilor, fara partile lemnificate, iar la papadie si volbura prin smulgere.
- pentru fructe – recoltarea fruct cu fruct ( ca la maces, porumbar sau paducel) sau scuturare( ienupar)
A recolta nu inseamna a distruge! Culegeti cu grija, cu dragoste pentru natura, lasand plantele nerecoltate care sa poata asigura inmultirea. O actiune binevenita este recoltarea de samanta si imprastierea acesteia in zonele cele mai favorabile.
Uscarea
- Plantele trebuie puse la uscare imediat dupa recoltare. Daca le uitati in saci sau in gramezi ati muncit degeaba, deoarece acestea se mucegaiesc foarte repede sau se brunifica si nu mai pot fi valorificate.
Plantele trebuie puse la uscat nesuprapuse, deci una langa alta nu una peste alta.
- Locul unde se usuca trebuie sa fie foarte curat, uscat si aerisit. Se pot usca pe col de hartie sau chiar ziare curate.
Unde uscam?
Florile albe, adica socul, coada-soricelului, urzica moarta alba se pot usca la soare. Tot la soare se mai pot usca coditele de cirese, radacinile si cojile.
Florile colorate, frunzele, planteleintregi se usuca numai la umbra caci lumina directa le decoloreaza. Cele mai bune locuri sunt podurile acoperite cu tabla sau soproanele.
- Pe timpul uscarii, produsele se intorc la inceput zilnic, dar cu multa grija astfel incat sa nu se farmiteze sau sa cada petalele, frunzele.
Cum recunoastem ca uscarea este incheiata?
Atunci cand isi pierde complet elasticitatea si se rupe cu zgomot la indoire.
Info adunate din "Ghidul micului culegator de plante medicinale" - Trustul Plafar
Sursa imaginii: Aici
Info adunate din "Ghidul micului culegator de plante medicinale" - Trustul Plafar
Sursa imaginii: Aici
3 comentarii:
Acum e perioada de cules soc,menta,frunze de zmeur,tei,patlagina,ceva cimbrisor inca in zonele umbroase,pastrati coditele de cirese si mai sunt..Nu sunt de acord insa cu uscarea la soare pentru ca este agresiva si nici cu foile de ziar pt ca seva plantei umezeste cerneala in timpul uscarii si apoi o absoarbe.Pupici
Dupa parerea mea nu prea au ce sa absoarba din ziar ca nu-s leoarca. ele se culeg in mijlocul zilei pe vreme insorita, uscata.
Acum intr-adevar, nu e un capat de tara sa cumperi niste coli albe pe care sa le refolosesti.
Cat despre cojile de salcie, sau cojile de cirese necesita o temperatura mai mare de uscare iar soarele e mai mai binevenit decat metodele mecanice din fabrici. Florile albe se pun la soare, despre celelalte explica clar ca se usuca laumbra pentru a nu se decolora.
Urmeaza sa postez si despre celelalte lunii ale anului plantele ce se pot recolta.
Ciudat e ca nu am gasit in brosurica mea de tei. Cum de au omis-o?
Mai vreau sa pozez planta care cred eu ca e cimbrisor, e drept, floarea aia mov miroase destul de puternic dar e mult mai inalta decat ai descris-o tu. Te-ar ajuta-o poza?
Da.Daca ai o poza posteaz-o si iti spun daca-i cimbrisor.
Trimiteți un comentariu
Au purtat vorba aici: