Cautam alternative bio, ecologice, organice

Photobucket

duminică, 13 iunie 2010

Calendarul recoltarii plantelor medicinale - luna MARTIE





Martie



Brusture(radacini)

Se poate folosi la următoarele afecţiuni:
- acnee, abces, afecţiuni bucale, afecţiuni ale căilor urinare, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni pulmonare, afecţiuni stomacale, alergie, alopecie, anorexie, balonări intestinale, bronşita acută şi cronică, calculoza biliara, cancer, celulită, colesterol crescut, colici intestinale, colita de fermentaţie, constipaţie, cosmetică, diabet, diaree, dermatite, descuamarea pielii, dureri de cap, eczeme microbiene, eczeme uscate, eliminarea toxinelor din organism, epilepsie, eritem polimorf, erizipel, faringite, febră, furunculoză, gripă, gută, hemoroizi, herpes, hipertensiune, infecţii urinare, inflamaţii acute şi cronice, insuficienţă respiratorie, înţepături de insecte, leucoree, mâncărimi de piele, mătreaţă, micoze, nefrite, obezitate, pemfigus, răceală, reumatism, răni, tenuri seboreice, tumori, ulcer gastric, ulceraţiile pielii vechi sau zemuinde, urticarie şi în foarte multe alte afecţiuni.

Cerentel(radacina)


Are propietati calmante si antiseptice, fiind indicat pentru: afectiuni stomacale; diaree cauzata de infectii; tulburari ale ficatului si bilei; hemoroizi; ciclu menstrual neregulat - administrat sub forma de decoct opreste hemoragiile si calmeaza durerile; stomatita, gingivita si abcese dentare - se tamponeaza locul dureros cu decoct de planta pana la cicatrizare; depresie - se bea in fiecare si cate o cana sau doua cu infuzie din planta; spasme musculare; amigdalita - se prepara o infuzie si se fac gargare de doua ori pe zi; inlatura posibilitatea inmultirii microbilor - in cazul unor plagi deschise, decoctul din cernetel este bun pentru spalarea si dezinfectarea lor.




                                                       Nalba mare(radacini)


Nalba creste in campii, pe solurile umede, pe langa apele curgatoare si balti. Atat radacinile cat si frunzele contin substante mucilaginoase, zahar, amidon, pectine, ulei si saruri minerale.
Ceaiul de flori, frunze si radacini uscate de nalba este folosit in raceli, bronsite, laringite, traheite, precum si in gastrite si colite avand rol de pansament protector al mucoaselor.
In uz extern nalba se foloseste in laringite, traheite, spalaturi vaginale, ten uscat, furunculoasa, fond antiinflamator, amigdalite, leucoree si hemoroizi.
Intern se recomanda in bronsita, tuse, laringita, boli ale rinichiului si afectiuni digestive.
Radacina de nalba se foloseste in produse coametice pentru pielea uscata si cu impuritati datorita efectului protector si calmant pe care il prezinta.




Podbalul este o planta medicinala foarte raspandita.
Este denumit si bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-riu, cenusoara, galbinele, gusa-gainii, limba-vecinei, laposel, papalunga, podbeal, rotungioare.
Contine ulei eteric, tanin, arnicinn si rasini.
Florile de podbal se folosesc in tratarea diferitelor rani, contuzii, intinderi musculare deoarece au efect cicatrizant.
Frunzele sale proaspete si spalate, puse pe piept ca un terci, ajuta in orice boala grea de plamini, in erizipel si leziuni ale tesuturilor cu umflaturi vinetii si chiar in inflamatii ale bursei sinoviale.
Vaporii de podbal, atit de la flori cit si de la frunze, trebuie inhalati de mai multe ori pe zi in cazul bronsitelor cronice cu accese dese si in insuficienta respiratorie sufocanta, iar pentru picioare umflate se recomanda scaldarea acestora intr-o fiertura din frunze de podbal.
Sunt recomandate si la obtinerea produselor cosmetice, o mana de petale de podbal de munte adaugate la o baie de abur pentru fata curata pielea de impuritati sau pe cea cu o proasta circulatie sanguina.





Acestia sunt folositi in indrustria cosmetica.
Genul Iris, cuprinde peste 300 de specii, care formeaza in sol un bulb sau un rizom si pot fi cultivate ca plante perene. In mitologia greaca, Iris era o sora a harpiilor, mesagera a zeilor. Se spune ca de cate ori mergea pe Pamant, in urma pasilor ei cresteau flori minunate, care purtau culorile curcubeului. De altfel, in limba greaca Iris inseamna curcubeu. 

Plantele acestui gen sunt cunoscute de secole atat pentru proprietatile lor decorative, cat si pentru cele medicinale, chiar daca nu au devenit populare atat de repede ca trandafirii, garoafele, primulele si altele. 

Medicina populara folosea cerentelul pentru alungarea farmecelor, blestemelor si deochiului.



                                                                           Toporasi(frunze)


Florile toporaşului prezintă efecte emoliente,  fluidificante şi expectorante la nivelul plămânilor, recomandându-se ca adjuvant, în tratamentul unor boli pulmonare (bronşită, pneumonie, astm bronşic). Infuzia concentrată de flori (5 linguriţe la o cană cu apă) se poate utiliza ca apă de gură - datorită proprietăţilor odorizante sau ca gargarism în caz de amigdalită.
  Frunzele, sau frunzele amestecate cu flori, se recomandă de asemenea, de a fi utilizate, în mixturi cu alte plante, în boli pulmonare. Ele mai prezintă efecte uşor sedative şi hipnotice, dovedindu-se de folos în stări de agitaţie şi în caz de insomnie. De asemenea, ceaiul de frunze sau de frunze şi flori, atenuează simptomele specifice migrenelor.
  Părţile subterane ale toporaşilor - rădăcini şi rizomi, prezintă efecte expectorante,secretolitice, uşor laxative, depurative şi hipotensive. Ele ajută la neutralizarea toxinelor din organism şi la eliminarea lor pe cale renală şi intestinală. Ceaiul de rădăcini şi rizomi de toporaş, se mai administrează în constipaţiile uşoare sau ocazionale, în cazurile uşoare şi medii de hipertensiune şi în afecţiunile pulmonare. Decoctul mai concentrat realizat din părţile subterane ale acestei plante, prezintă proprietăţi emetice. Ca adjuvant, ceaiul din rădăcini de toporaşi, se mai poate utiliza în completarea tratamentelor specifice leucemiei.
  Extern, medicina populară utilizează frunzele de toporaşi fierte în oţet, sub formă de cataplasme, în gută, aplicându-se în zonele afectate de această boală.


5 comentarii:

kzarinne on 16 iunie 2010 la 18:03 spunea...

nu pot sa nu ma minunez de fiecare data de cat de ofertanta este natura...
felicitari pentru articole, sunt grozave!

te pup!

brishtara on 2 iulie 2010 la 18:54 spunea...

multumesc din suflet. Ma bucur ca iti plac :)

daras.25 on 22 iulie 2010 la 01:58 spunea...

Sanatate atat in interiorul corpului cat si in exterioriorul corpului plus prosperitate
Prin Mandura un suc din patru fructe.

Mandura ! Sansa Ta - Afacerea ta ! O linie , O Echipa , O Viziune , Pentru
a-ti Schimba Viata !
Un nou MLM International acum in ROMANIA !

O oportunitate Globală de un succes uimitor pornită în SUA doar din 2008,
datorită eficientei, rezultatelor si sistemului unic de recompensare, cuprinde
acuma Europa, în care toti cei receptivi si în special liderii de retele,
transformă foarte usor această posibilitate într-o sursă extraordinară de venit
in bunăstare.

Înscrierile se fac în masă, vestea merge ca fulgerul, oamenii sunt
receptivi si deja 29 de tări din Europa, sunt parte a acestui TREND fără
precedent, după cum urmează:
Australia, Austria , Belgia , Bulgaria , Cyprus , Czech Republic , Denmark ,
Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia,
Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, New Zealand, Poland, Portugal,
Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, United Kingdom.

Este uimitor ! Mai ales daca ai mai activat in astfel de sisteme, intelegi ce
inseamna sa prinzi o astfel de oportunitate inca de la inceput ! ( INSCRIEREA
GRATUITA )
Imagineaza-ti cum ar fi sa deschizi piata dintr-o tara ! Acum e sansa ta sa te
implici si vei castiga mai multi bani decat ti-ai imaginat vreodata ! Viitorul
incepe acum ! , vino cu noi!
http://daras25.mandurarep.com/b_index.php
e-mail : daras.25@gmail.com

markolive on 24 martie 2012 la 07:49 spunea...

Helooo! buna primavaraaaaaaaa!

Ati omis cateva plantute ce se recolteaza in martie si completez/ ghioceii au o actiune extrem de benefica pentru infectii ale tubului digestiv , urzicile? cui le lasati si pentru ele chiar ca nu mai trebuie nici un coment /sunt bune de mancat fierte cu un pic de malai si cu putina pasta de rosii zema se bea si nu irositi nici o picatura daca vreti sa ,,schimbe sangele,, asa spunea bunicuta mea!

Succes sa aveti!

Crina N on 26 iunie 2014 la 18:11 spunea...

O farmacie online, unde se pot gasi produse foarte bune naturiste este www.remedii-online.ro. O recomand cu incredere. Eu am gasit la ei multe produse eficiente!

Trimiteți un comentariu

Au purtat vorba aici:

 
Create your own banner at mybannermaker.com!
Jovis – homemade beauty Create your own banner at mybannermaker.com!
ActivitatiCopii.ro

"Doar in brate!" Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino