Linii generale
1. Studiile recente indica faptul ca consumul ocazional de alcool (1-2 pahare) nu reprezinta un pericol pentru copilul alaptat. Comisia pentru narcotice din cadrul Academiei Americane de Pediatrie( AAP) clasifica alcoolul (etanolul) drept “medicatie in general compatibila cu alaptarea”
2. Majoritatea specialistilor recomanda mamelor care alapteaza sa nu depaseasca un numar de 1-2 bauturi alcoolice pe saptamana
3. Se recomanda ca mamele sa evite consumul bauturilor alcoolice in timp ce bebelusul se hraneste si sa amane alaptarea cel putin 2 ore dupa consumul unei bauturi alcoolice
4. Mama nu va fi nevoita sa se mulga si sa arunce laptele in urma consumului unei bauturi alcoolice, decat pentru propriul confort – mulgerea nu accelereaza eliminarea alcoolului din lapte
5. Alcoolul nu contribuie la cresterea productiei de lapte matern, din contra. S-a demonstrate ca consumul de alcool incetineste productia de lapte si impiedica umplerea sanului (vezi mai jos)
6. Daca te afli departe de bebelusul tau, incearca sa te mulgi in momentele in care bebelusul se hraneste de obicei (pentru a sustine productia de lapte, fara legatura cu alcoolul). In orice caz, incearca sa te mulgi (cu o pompa sau manual) macar atunci cand sanii devin prea plini si asta pentru a evita infundarea canalelor si mastita.
In general, daca esti indeajuns de “treaza” ca sa te poti urma la volan, este ok sa alaptezi. Mai putin de 2% din alcoolul consumat de mama ajunge in sangele ei si in lapte. Concentratia de alcool din sangele si laptele mamei este maxima la aproximativ o jumatate de ora – o ora de la consum (dar intervalul poate varia semnificativ de la o persoana la alta si in functie de alimentele care s-au consumat in acelasi timp, de greutatea mamei si procentul de grasime din organism etc.) Alcoolul nu se acumuleaza in laptele matern, ci este eliminat, la fel cum este eliminat din sange. Ceea ce inseamna ca atunci cand nivelul alcoolului din sange a scazut, a scazut si cel din lapte.
Tineti intotdeaunea seama de varsta copilului atunci cand cantariti posibilele efecte ale consumului de alcool. Ficatul nou nascutului este foarte imatur, astfel ca pana si o cantitate infima de alcool ar contitui o mare povara pentru acesta. Pana in jurul varstei de trei luni, nou nascutii elimina alcoolul din organism de doua ori mai lent decat adultii. Un copilas mai mare metabolizeaza alcoolul mai rapid.
Efectele alcoolului asupra alaptarii si a bebelusului alaptat
- Alcoolul NU favorizeaza productia de lapte matern. E adevarat ca bebelusii au tendinta sa se hraneasca mai des, insa cantitatea de lapte consumat este redusa timp de 3-4 ore din momentul in care mama a baut alcool. Potrivit unui studiu, in urma consumului unei singure bauturi alcoolice, volumul de lapte inghitit a scazut cu 23% (Mennella & Beauchamp 1991, 1993; Mennella 1997, 1999).
- Consumul a mai mult de doua bauturi alcoolice impiedica umplerea sanului (Coiro et al 1992; Cobo 1974).
- Un studiu a demonstrat ca somnul bebelusilor este influentat de expunerea la o cantitate mica de alcool - copiii ai caror mame erau consumatoare ocazionale de alcool aveau tendinta sa doarma mai putin (Mennella & Gerrish 1998)
- Studiile au demonstrat ca expunerea zilnica la alcool creste riscul de incetinire a ritmului de crestere la copii
- Consumul zilnic de alcool (cel putin un pahar pe zi) a fost asociat cu incetinirea dezvolatrii functiilor motorii (Little et al 1989).
Surse : http://www.kellymom.com/
Tradus de : vanilla_baby
NOT MADE IN CHINA
Acum 10 ani
1 comentarii:
Vanilla_Baby, multumesc pentru traducere. Mi-ai salvat mult timp. Sper sa fie de folos >:<
Trimiteți un comentariu
Au purtat vorba aici: