Actioneaza inaintea cancerului, mergi la o consultatie inainte de primul simptom!
Stiati ca 1 din 8 femei pot fi depistate de cancer la san? Gandeste-te la 7 din prietenele tale: una din voi ar putea avea aceasta crunta boala. Sunt doar cateva reguli de baza care va ajuta sa luati masuri din timp daca este cazul. Autoexaminarea sanilor este modul cel mai rapid pentru a depista orice fel de schimbare in ceea ce priveste starea de sanatate a sanilor. Este o metoda la indemana si gratis.
Incepe prin a-ti privi sanii in oglinda tinand amandoua mainile pe solduri. Apoi tinand amandoua mainile ridicate. Trebuie sa urmaresti orice fel de schimbare aparuta in forma sau dimensiunea sanilor, daca un san este neobisnuit de lasat fata de celalalt, daca este neobisnuit de mare fata de celalalt, o excrescenta pe san, schimbari aparute in aspectul pieli de pe san - incretitura, gropita, roseata, aspect de "coaja de portocala", retractia ("infundarea") mamelonului
Pentru palpare foloseste varfurile degetelor, tinand degetele intinse. Nu trebuie sa apesi prea tare dar presiunea trebuie sa fie totusi suficient de puternica pentru a simti si zonele profunde. Pentru a fi sigura ca nu iti va scapa ceva neobservat miscarile trebuie sa fie cat mai diverse : in cercuri concentrice (a), radiale (b) si de sus in jos (c). Repeta miscarile si pentru celalalt san. Ai grija, la palpare nu vei intalni aceeasi constitutie la ambii sani, nu te astepta sa-i gasesti "gemeni". Pentru a usura alunecarea degetelor pe pielea sanului poti folosi o crema obisnuita pentru piele.
Apoi examineaza-ti sanii si culcata. Intinde-te si aseaza-ti o perna sub umar, apoi aseaza-ti bratul sub cap. Cu cealalta mana incepe sa iti palpezi sanul folosind aceleasi miscari.
Tinand mana intinsa palpeaza zona laterala a sanului si apoi zona axilei (subrat). Aici trebuie sa observi orice fel de umflatura neobisnuita a subratului, orice fel de inflamare sau marire a ganglionilor limfatici
Controleaza si mamelonul (sfarcul sanului). Aici trebuie sa fii atenta la aparitia unor exeme sau iritatii ale mamelonului, daca este tumefiat (umflat), daca a inceput sa creasca in alta directie decat cea de pana atunci, daca a fost normal si acum incepe sa devina retractat (retras, ingropat in san), daca apare o incretitura a mamelonului, daca apare o schimbare a texturii sau culorii mamelonului sau areolei mamare (zona roz sau bruna aflata in jurul sfarcului), daca exista scurgeri sau sangerari din mamelon (este bine sa tii seama si daca observi scurgeri din san pe sutien sau pe camasa de noapte). Nu este recomandat sa incerci sa "mulgi" sau sa storci mamelonul.
De asemenea poti sa iti examinezi sanii si cand faci dus. Sanii sunt relaxati iar pielea alunecoasa de la sapun sau sampon te va ajuta foarte mult sa obsevi sanul si de aici si eventualele modificari aparute in constitutia lui.
Daca ai descoperit o anomalie, cum ar fi o modificare asupra dimensiunii sau formei sanului, o secretie la unul dintre mameloane, o piele ingrosata, inrosire, o durere ce persista, un mamelon care sa retracta spre interior, etc, nu intra in panica, dar adreseaza-te imediat medicului. Nu te gandi sa amani vizita la medic de teama unui dialog deschis pe aceasta tema. Nu doar ca pierzi timp pretios, dar pierzi si un tratament care cu cat este aplicat mai repede, cu atat are mai multa eficienta si iti poate salva viata.
RECOMANDĂRI PENTRU SCREENING
Societatea Americană de Cancer face următoarele recomandări pentru depistarea cancerului de sân la femeile asimptomatice:
- vârsta de 20-39 de ani: autoexaminare lunară a sânilor, examen clinic al sânului la fiecare 3 ani;
- vârsta de 40 de ani: autoexaminare lunară a sânilor, examen clinic al sânului, mamografie anuală.
Screening-ul prin mamografii regulate a redus mortalitatea prin neoplasm de sân cu cel puţin 30% la femeile de 50 de ani sau mai în vârstă. Totuşi, interpretarea rezultatelor pentru reducerea mortalităţii la femeile cu vârsta între 40 şi 49 de ani este un subiect mult controversat. O dată cu prelungirea duratei de supraveghere, dovezile unui beneficiu pentru femeile de 40 - 49 de ani au devenit apropiate de cele observate la femeile cu vârsta de peste 50 de ani.
Nasterea naturala si alaptarea
Potrivit rezultatelor studiului, cu cat o femeie naste mai multi copii si alapteaza mai mult, cu atat riscul de a se îmbonavi de cancer de san este mai mic. Riscul ca o femeie sa se îmbolnaveasca de cancer la san scade cu 7% pentru fiecare copil nascut, iar pentru fiecare an de alaptat, riscul scade cu alte 4 procente. Femeile din tarile dezvoltate, unde o familie are de obicei putini copii si ii alapteaza atificial, prezinta un risc de a face cancer la san de 6 ori mai mare decat femeile din Asia, unde femeile dau nastere la mai multi copii pe care ii alapteaza natural la san.
Poti ajuta si tu la strangerea acestor fonduri, facand donatii la conturile deschise la Citibank SA:
724870 - 058 ROL (donatii in lei),
724870 - 066 USD (donatii in valuta).
De asemenea, exista o linie telefonica gratuita la care poti obtine informatiile dorite: 08008 100 200. Sau poti sa te alaturi pur si simplu campaniei, purtand tricou roz sau fundita roz in piept. Poti cumpara produse care sunt inscriptionate cu fundita roz.
Surse:
www. ifeel.ro
www.medicalstudent.ro
www.seximus.ro
www.romaniancancerleague.org
www.sarcina-nasterea.ro
2 comentarii:
utile informatiile
Multumesc mult! Daca ai stii cate fete nu s-au palpat niciodata. Cate au impresia ca nu au cum sa devina victime ale acestui flagel numit cancer :(
Trimiteți un comentariu
Au purtat vorba aici: