Cautam alternative bio, ecologice, organice

Photobucket

joi, 24 septembrie 2009

Gugustiucii mei...


Desi stau la tara, cred ca sunt singura care nu are nici o pasare domestica. Dupa carnea lor nu ma omor iar un ou proaspat il pot cumpara oricand de la vecini. Ma pot bucura insa de o gradina cu pomi in care se cuibaresc multe pasarele, printre care si gugustiuci. A fost prima pasare careia fetita mea ia reprodus cantecul. Asa de mult s-au obisnuit cu noi, incat vin pana langa pervaz si aproape ca ne mananca din palma.

Ieri ma pregateam sa merg dupa fetita la gradinita si nu veti crede: un pui de gugustiuc a aterizat pe umarul meu. Nu doar ca a aterizat dar a stat suficient incat sa aduca telefonul vecina mea si sa ne traga in chip. Apoi stangaci si-a luat zborul pana pe acoperisul terasei.

Photobucket




Prin anii 1920, guguştiucii au invadat toată Europa, ajungând până în Anglia şi Suedia. Aici au găsit o nişă ecologică liberă, în care s-au putut instala. Nu interferează cu pormbeii de oraş, care au alte obiceiuri decât ale lor. În timp ce perechile de guguştiuci îşi apără teritoriul de alte perechi din aceeaşi specie, porumbeii nu au astfel de teritorii delimitate. Guguştiucii cuibăresc în copaci, în timp ce porumbeii în construcţii antropice, ca balcoane, poduri, şoproane, astfel că, practic, nu există competiţie pentru locul de cuibărit. Nici hrana, care este suficientă în oraşe, nu constituie subiect de competiţie.
 Este o pasăre sedentară, care cuibăreşte însă numai în localităţi sau în imediata apropiere a acestora, pentru a fi la adăpost de păsările răpitoare de ouă ca stăncuţa, coţofanagaiţa, cioara grivă.

Cuibăreşte aproape în tot timpul anului, putând scoate 3-5 rânduri de pui între lunile martie şi noiembrie. Ponta, din 2 ouă albe, este clocită ca şi la celelalte columbide, alternativ de ambii părinţi. Incubaţia durează 14-16 zile, după care puii mai sunt acoperiţi de părinţi, circa 10 zile. Puii sunt hrăniţi cu o secreţie generată de guşa părinţilor.
Regional se numeşte şi porumbel-turcesc.


Port cu drag si gugustiuci daca-i musai :)

Sursa: Călăuză în lumea plantelor şi animalelor, Constantin Pârvu, Stoica Godeanu, Laurenţiu Stroe, Editura Ceres, Bucureşti, 1985

2 comentarii:

Ralu´ spunea...

Stiam eu ca ai ceva pasarele :O)
Superba poza!

brishtara on 27 septembrie 2009 la 10:34 spunea...

@Ralu' multumesc din suflet ... si eu am fost norocoasa ca am reusit sa surprind momentul :)

Trimiteți un comentariu

Au purtat vorba aici:

 
Create your own banner at mybannermaker.com!
Jovis – homemade beauty Create your own banner at mybannermaker.com!
ActivitatiCopii.ro

"Doar in brate!" Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino